Geschiedenis van de gordijnen

Gordijnen worden gebruikt als afscherming of te verbergen. Vaak worden gordijnen aan de binnenzijde van een raam opgehangen om nieuwsgierige blikken te houden of als isolatie.

Het woord gordijn komt van het Oudfranse woord cortine en uit het Latijn: cortina. In het Engels is dat vertaald curtain. Rond het jaar 1400 wordt zowel het begrip cortine als gordine gebruikt. Maar vanaf 1460 wordt het begrip gordine gebruikt als voorhangel van een deur, venster of bed. Gordijnen worden meestal van textiel gemaakt en zijn daarom ook geschikt om de akoestiek van de ruimte te verbeteren.

Enkele plooi

Bij een enkele plooi is er een minimale plooivorming voor het raam en daarmee minder gordijn wanneer deze geopend zijn. Het kan bij elke gordijnstof worden gebruikt. Een enkele plooi ziet er strak uit en volstaat voor een kinder- of slaapkamer. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2.10 meter stof gebruikt, bij kamerhoge stoffen. Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt. Dit geldt ook bij andere plooien.

Dubbele plooi

Een dubbele plooi wordt ook wel een vlinderplooi genoemd en kan worden gebruikt bij iedere gordijnstof. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Gordijnen met een dubbele plooi hangen door een stofverbruik met een mooie plooival voor het raam. Bij een gordijn van meer dan 200 cm raden wij een dubbele plooi aan voor een mooier resultaat. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Per meter rails wordt ongeveer 2.30m stof berekend bij kamerhoge stoffen.

Dubbele retour plooi

De dubbele plooi heeft ook een retourvariant. Door een extra plooi die in het midden van de tussenruimte aan de achterzijde van het gordijn wordt aangebracht, vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Het gordijn moet hier onder de rail geplaatst worden. Door het harmonica-effect ontstaat er een minimaal pakket in de breedte.

Vlinderplooi

De vlinderplooi is een andere benaming voor de dubbele plooi. En kan gebruikt worden bij iedere gordijnstof. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Gordijnen met een dubbele plooi hangen door een stofverbruik met een mooie plooival voor het raam. Bij een gordijn van meer dan 200 cm raden wij een dubbele plooi aan voor een mooier resultaat. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Per meter rails wordt ongeveer 2.30m stof berekend bij kamerhoge stoffen.

Triplooi

Kan gebruikt worden in ieder type gordijnstof, maar is het mooiste bij gebruik in vitrages en inbetween. Wilt u de stof royaal hebben hangen dan kunt u kiezen voor deze plooi. Er wordt voor een driedubbele plooi per meter rail ongeveer 2.60m stof gebruikt.

Retourplooi

Een gordijn afgewerkt met een retourplooi heeft een hele strakke uitstraling, doordat om en om een plooi aan de voorzijde wordt afgewisseld met een plooi aan de achterzijde. Het gordijn vouwt zich op als een harmonica. Een retourplooi is aan te bevelen in kappen, roedes en op plaatsen waar u niet zo veel ruimte heeft als de gordijnen open zijn. Een retourplooi kan toegepast worden bij een enkel, dubbele of tri plooi.

Bokaalplooien

Deze plooi is erg elegant en zorgt voor een romantische sfeer. De plooien worden aan de onderkant vastgezet; aan de bovenkant blijven ze open. De ronding die wordt gevormd door de bokaalplooi geeft een minder strakke aan het gordijn. Een verdere verfraaiing van de bokaalplooi kan worden verkregen door een plooiafwerking met een stofknoop. Als deze is een contrastkleur wordt uitgevoerd wordt er nog meer aandacht op de plooi gevestigd. Ook een afwerking met kwasten onder de bokaalplooi als sleutelkwastje aan de stofknoop geeft een prachtig effect.

Ringen

Door een gordijn met ringen te voorzien is het mogelijk deze aan een roede te bevestigingen. De ringen worden gelijkmatig verdeeld over de breedte van het gordijn. De ringen worden met 5 bar druk samengeperst, hierdoor is het ook mogelijk om gordijnen met ringen te voorzien van voeringstof. Alle ringen zijn gemaakt van roestvrijstaal zodat er geen roestvorming ontstaat na het wassen. Het ringengordijn kan eenvoudig en met weinig ruimte naar de zijkant worden geschoven.

Zeilringen

Zeilringen geven een modern en strak geheel, maar dienen wel handmatig opgeplooid te worden bij het dichtschuiven van het gordijnpakket. Op dit moment zijn ingeslagen ringen van 40 millimeter populair. Deze ringen worden ook wel inslagringen genoemd. De gordijnen worden aan de bovenkant dubbel omgeslagen zodat er een stevige brede rand ontstaat waardoor de zeilringen worden geslagen. Een gordijn met zeilring afwerking wordt eigenlijk altijd gecombineerd met een roede.

Stolpplooi

Wordt gebruikt in vitrages en inbetweens die niet geopend worden. De plooien zijn plat en liggen tegen elkaar aan waardoor het gordijn niet geschoven kan worden. De plooi valt zeer royaal. Er wordt voor een stolplooi 3.10 meter stof per meter rail gebruikt.

Platte plooi

Wordt ook wel de stolpplooi genoemd

Roede tunnel

Er is ook een mogelijkheid dat het gordijn boven aan zo wordt genaaid dat het om de roede kan worden geschoven. Er zijn twee soorten van de roede tunnel; strak en gerimpeld.

Kiest u voor strak, dan wordt het gordijn zo gemaakt dat deze precies de breedte wordt van de roede. Dit is verstandig bij bijvoorbeeld overgordijnen zodat u deze nog goed open kunt schuiven, in gesloten toestand hangen ze dan ongeplooid aan de roede.

Er is ook een gerimpelde variant, dan wordt het gordijn bijna twee keer zo breed als de breedte van de roede. Zo hangt het mooi geplooid in gesloten toestand. Dit wordt vaak gebruikt bij vitrage of inbetweens die niet geopend worden of met een embrasse open gehouden worden.

Embrasse

Een embrasse is een stukje stof dat aan de muur bevestigd wordt waarin het gordijn wordt verzameld wanneer het open hangt. Het is mooi om een gordijn bij elkaar te bundelen en het geef een chique uitstraling. Ook hier zijn er verschillende soorten, de rechte embrasse, banaan, touw of plastic. Bij de rechte en de banaan embrasse wordt dit geleverd in de gordijnstof. Het verschil zit hem in de afmeting. De banaan embrasse is schuin en wat langer de rechte is uiteraard recht. Verder bestaan er nog vele soorten embrasse, die uit touw bestaan, hier zijn nog vele varianties in de kleur en de touwdikte.

Voering

Een voering is een stof die achter het gordijn wordt bevestigd. Het beschermt het gordijn tegen zonlicht en verkleuring. Lichtdichte voering is altijd voorzien van een pvc achterzijde zodat licht wordt buitengesloten. Lichtdichte voering kan niet worden gewassen, dan laat de pvc achterzijde los. Er bestaat ook nog normale voering, hiermee kunt u de kamer iets donkerder maken of uw gordijnen beschermen tegen de zon. Dit is erg belangrijk bij gordijnen die gemaakt zijn van katoen. Verduisterende voering is ook in een kleur bestelbaar.

Verduisterend gordijn

Verduisterde gordijnen zijn voorzien van dikke voering die het zonlicht tegenhouden. Verduisterende voering is uitermate geschikt voor een slaapkamer. 

Polyester

Veelgebruikte synthetische vezel met een hoge slijtweerstad, een goede stabiliteit en een hoge lichtechtheid. Polyester krimpt en kreukt vrijwel niet.

Katoen

Katoen verkleurd sneller dan synthetische stoffen en na het wassen moet gordijnen meestal gestreken worden. Houdt er rekening mee dat gordijnen waar veel katoen in zit zullen krimpen in de was. Katoen is sterk, slijtvast, goed vocht absorberend en te strijken op hoge tempraturen.

Linnen

Linnen is een natuurlijke vezel die het gordijn een prachtige natuurlijke uitstraling geeft. Nadeel van linnen is dat stof in sommige gevallen sterk reageert op schommelingen in luchtvochtigheid en tempratuur door te krimpen of langer te worden.

Viscose

Stoffen die viscose bevatten hebben vaak een mooie zijdeachtige glans. Als gordijnen een hoog percentage viscose bevatten hebben ze de neiging tot kreuken of zijn gevoelig voor krimpen onder invloed van de luchtvochtigheid. 

Ausbrenner

Ausbrenner wordt gemaakt van verschillende grondstoffen, waarbij een van de grondstoffen door een oplosmiddel op sommige delen wordt verwijderd. Zo ontstaat er een kantachtig weefsel. Deze stof wordt ook wel een devorant genoemd.

Organza

Dun, min of meer doorschijnend, zacht, katoenachtig weefsel in platbinding. Het wordt vervaardigd van kunstmatige filamentgarens. Katoenen stof, die door een korte behandeling met zwavelzuur een doorschijnend uiterlijk heeft gekregen en stijf aanvoelt. 

Golfpatroon

Wanneer een gordijn aan de roede hangt doormiddel van ringen ontstaat er een golfpatroon. Deze plooi is consequent, royaal en gelijkmatig.

Interieur

De binnenkant van een huis of auto wordt ook wel het interieur genoemd te worden. Het interieur van een huis bestaat uit alle objecten die binnen staan. Daaronder vallen banken, stoelen en tafels. Accessoires maken het interieur af. Mensen vergeten snel dat gordijnen ook erg belangrijk zijn in een interieur. Gordijnen geven je woning sfeer, een warme aankleding en dempen het geluid in huis. Het is heerlijk om de ochtend de gordijnen te openen en het daglicht binnen te laten, maar in de avond is het heerlijk om de gordijnen te sluiten en te genieten van de intieme sfeer en de gezellige verlichting in je woning. Met gordijnen kun je het interieur verfraaien, maar ook een ander werkelijkheid creëren. Een raam lijkt breder door het gordijn royaal aan beide zijden van het raam door te laten lopen voor de muur. Het mooiste effect wordt bereikt wanneer dit van muur tot muur mogelijk is. Een raam lijkt hoger door het gordijn van vloer tot plafond te laten lopen. Een raam lijkt minder hoog door een brede koof aan te brengen boven het raam. Eventueel met verlichting boven de koof voor een nog groter effect. Verticaal gestreepte gordijnen laten een ruimte hoger lijken, en horizontaal gestreepte gordijnen een ruimte breder lijken. In de woonkamer stem je het liefste de kleur van de gordijnen af op de kleuren in je interieur. Bedenk dan wel dat als je het interieur wil wijzigen je vast zit aan deze kleur. Kies daarom niet voor een duidelijke in het oog springende kleur, maar houd het wat neutraler.

Inkijk

Gordijnen kunnen niet alleen voor sfeer zorgen in je interieur, ook houden ze kou tegen en zorgen voor minder inkijk. Lopen er veel mensen aan uw raam voorbij? Dan kunnen gordijnen en vitrage uw inkijk voorkomen. Wanneer u vitrage ophangt voor uw raam is de inkijk verleden tijd. Ook is dit nog een stijlvolle toevoeging aan uw interieur.

Goud

Er zijn verschillende soorten materiaal voor zeilringen. Goud is daar een van het is uitermate geschikt voor een ring omdat het niet roest. Het geeft een geelachtige kleur.

Nikkel

Nikkel is ook een veelgebruikt materiaal voor zeilringen. Het wordt gebruikt voor de productie van roestvrijstaal.

Messing

Messing is een waardevol materiaal vanwege goede eigenschappen zoals de hardheid. Ook bij zeilringen is het een veelgebruikt materiaal.

Gordijnhaakjes

Er zijn vele soorten gordijnhaakjes. Zowel van ijzer als van plastic worden ze gemaakt. De ijzeren worden meestal naderhand ingestoken en de plastic haakjes worden ingenaaid. Ze plastic haakjes zijn naderhand afstand instelbaar, zo kunt u kleine oneffenheden herstellen. Het is de bedoeling dat het gordijn boven aan de rail begint.

Inslagringen

Gordijnen die aan een roede hangen zijn voorzien van inslagringen. Deze heten ook wel zeilringen. Op dit moment zijn ringen van 40 millimeter populair. De gordijnen worden aan de bovenkant dubbel omgeslagen zodat er een stevige brede rand ontstaat waardoor de inslagringen worden geslagen. Een gordijn met inslagafwerking wordt eigenlijk altijd gecombineerd met een roede. Inslagingen kunnen van verschillende groottes worden gemaakt en van verschillend materiaal. Doorgaande materialen zijn, messing, goud, koper, nikkel, zilver, rvs en zink.

Roede

Een manier van ophangen van de gordijnen is doormiddel van een roede. Dit heeft ook weer meerdere soorten van ophangen. Er kan een rail in een roede worden gemaakt zo wordt er gewoon gebruik gemaakt van haakjes die in de runners hangen. Een andere manier is dat er een tunnel wordt gemaakt bovenaan het gordijn. Deze tunnel kan om de roede heen worden geschoven. De derde manier die bij een roede gebruikt kan worden is waar gebruik gemaakt wordt van zeilringen. Deze ringen worden in het gordijn gedrukt die vervolgens om de roede heen gaan.    

Rail

De gangbare manier van gordijnen ophangen is doormiddel van een rail. Hierin zitten runners waar ogen aanzitten. De gordijnhaakjes van het gordijn worden hierin bevestigd.

Runners

In de rail van de gordijnen zitten runners, dit zijn als het ware de wieltjes van de haakjes. Hierin worden de gordijnhaakjes ingehangen.

Breedte

Bij het meten van de breedte van het gordijn kan met uitgaan van de rail of roede die er al hangt. Als die er nog niet hangt is het advies om het gordijn aan beide kanten van het raam 20 centimeter langer te maken, dit om inkijk tegen te gaan en de kou buiten te houden. In een raamkozijn zijn er twee manieren om het gordijn op te hangen. “In de dag” dit betekend dat het raam in het raamkozijn hangt. Hier is het gordijn bijna even breedte als het kozijn zelf. De andere manier is “op de dag” hier hangt het gordijn op het kozijn. Hier is het gordijn langer  dan het kozijn en houd zo licht en kou buiten.

Hoogte

De hoogte van het gordijn is de afstand van boven tot onderaan. De bedoeling is dat er gemeten wordt vanaf de bovenkant vanaf de rail. Er kan enig verschil in de hoogtes zitten daarom is het advies altijd links en rechts te meten en dan de kortste afstand te nemen.

Speling

Onder speling verstaan we de ruimte die onder aan het gordijn ontstaat tussen het gordijn en de vloer of de vensterbank. Het mooiste is als het gordijn maximaal een centimeter boven de vloer hangt. Dit kan met de verstelbare gordijnhaakjes mooi versteld worden zodat het gordijn overal even hoog boven de vloer hangt en de speling gelijk is.

Vrijhanghoogte

Vrijhanghoogte is hetzelfde als speling.

Terugloop

Wanneer u beperkt ruimte heeft een daarom geen mogelijkheid is om de rail langer te houden dan het raam zijn terugloop bochten een optie. Dit is een bocht in de rail om zo een curve in het gordijn te creëren. Het gordijn komt zo iets verder de kamer in maar het  licht blijft toch buiten, net al de warmte. Het is ook een manier om  het gordijn mooi om uitstekende delen heen te laten vallen, bijvoorbeeld een verwarming. Een terugloopbocht van 10 centimeter wordt aanbevolen

Trekstang

Om het gordijn te beschermen tegen vette vingers en handen bij het vele open en dicht doen dient een trekstang. Dit een plastic of houten stang die aan de eerste runner wordt bevestigd en daarmee het hele gordijn mee trekt.Wanneer het gordijn vaak wordt vast gepakt of het schuurt langs de  muur kan er pilling ontstaan. Pilling houdt in dat er vezels van de garen of de gordijnstof uitgaan steken en er vezelpropjes ontstaan.  Ook bij hoge gordijnen is het handig om zo het gordijn met minder moeite dicht te krijgen.

Elektrische gordijnen

Wanneer u gemakkelijk uw gordijnen wilt openen of de gordijnrails zich te hoog bevind zijn elektrische gordijnen een optie. De rails is volledig elektrisch en doormiddel van afstand bediening bedienbaar.

Vitrage

Vitrage zijn vaak dunne gordijnen, die de zonnestraling enigszins minderen en inkijk voorkomen. Daarnaast zijn ze decoratief. Vitrages worden meestal achter de gordijnen gehangen. Het kan het raam volledig bedekken of slechts een deel ervan.

Kindergordijnen

Kindergordijnen zijn gordijnen met een print speciaal voor kinderen. Meestal zijn ze extra kleurig of zijn het gordijnen met een patroon van een kinderprogramma of bekend figuur. Kindergordijnen zijn leverbaar met allerlei soorten plooien en geschikt voor zowel een roede als een rail.

Vouwgordijn

Een veelgebruikte vorm van gordijnen bij kleine ramen zijn vouwgordijnen. Hier hangen de gordijnen verticaal en worden ze bediend met een touwtje wat het gordijn oprolt of afwikkelt. De stopplooi is gangbaar bij vouwgordijnen, deze is plat en zo blijft het vouwgordijn strak als het gesloten is en compact wanneer het geopend is.

Velours

Velours is frans voor fluweel en is een stofsoort met een pool. Dit betekend dat er haren rechtop staan. Het weefseloppervlak voelt zacht aan en heeft een matte glans. Het is een stof die luxe uitstraalt en erg zwaar is. Velours is leverbaar met allerlei soorten plooien en geschikt voor zowel een roede als een rail.

Dessin gordijn

Dessin gordijnen zijn gordijnen met een patroon of bepaalde afbeelding op de stof. Doordat het patroon per rol gemaakt wordt is het belangrijk dat het patroon bij het naaien gelijk overloopt. Het kan dus zo zijn dat er meer stof nodig is bij een gordijn met een patroon. Dessin gordijnen zijn leverbaar met allerlei soorten plooien en geschikt voor zowel een roede als een rail.

Effen gordijn

Onder een effen gordijn verstaan we gordijnen die effen gekleurd zijn en geen patroon bevatten. Effen gordijnen zijn leverbaar met allerlei soorten plooien en geschikt voor zowel een roede als een rail.

Inbetween

Veel mensen kiezen voor vitrage om de inkijk tegen te gaan. Maar past vitrage nou helemaal niet bij jou? Inbetween gordijnen laten ook licht door en dragen dankzij een mooie tint, kleur of patroon bij aan de sfeer van je interieur. Dus als het ware vervangen ze de vitrage.

Schuine gordijnen

Mocht er een raam zijn wat niet recht is zijn schuine gordijnen een uitkomst. Deze zullen wel op maat gemaakt moeten worden. Schuine gordijnen zijn leverbaar met allerlei soorten plooien en geschikt voor zowel een roede als een rail.

Tooggordijnen

Toog gordijnen zijn gordijnen die in een boog hangen. Deze zullen altijd op maat gemaakt moeten worden. Toog gordijnen zijn leverbaar met allerlei soorten plooien en geschikt voor zowel een roede als een rail.

Op de dag

Wanneer de roede of rail van het gordijn op het raamkozijn geplaatst wordt spreek je van “op de dag”. De roede of rail is dan even lang  als het kozijn. Er is ook een “in de dag” variant. Hierbij hangt de roede of rail voor het raamkozijn en overlapt het aan beide zijdes een beetje de muur. Dit om licht en kou buiten te houden. Niet altijd is ruimte voor en moet er gekozen worden voor “op de dag”.

In de dag

Wanneer de roede of rail van het gordijn op het raamkozijn geplaatst wordt spreek je van “op de dag”. De roede of rail is dan langer dan het kozijn. Er wordt een stukje muur overlapt dit om licht en kou buiten te houden. Er is ook een “op de dag” variant, hierbij hangt de roede of rail in het raamkozijn en is deze even breed als het raamkozijn.

Verzwaringsplaatje

Er kunnen onderin aan weerzijde van het gordijn stukjes metaal geplaatst worden om het gordijn mooi strak te laten hangen. Dit noemen we verzwaringsplaatjes, deze zijn leverbaar op alle soorten gordijnen in combinatie met alle plooien voor zowel een roede als rail.

Stiksels

De plooien worden doormiddel van stiksels aan elkaar gemaakt. Ook de verschillende banen worden aan elkaar gestikt.

Banen

Een patroon van een gordijn bestaat uit banen. Deze lopen van boven naar beneden. Een patroon herhaalt zich en moet wanneer er een langer gordijn gemaakt wordt passend aan elkaar genaaid worden. 

Garen

Garen worden gebruikt om de stiksels te maken. De stukken gordijnstof worden met elkaar verbonden door garen. Dit wordt gedaan door professionele mensen in onze fabriek.

Patroon

Gordijn met dessin hebben een patroon op de stof. Dit is een mooie decoratie voor het interieur. Het patroon is in banen verdeeld en daarom worden bij grotere gordijnen de patronen aan elkaar verbonden.

Vliesband

Een vliesband is de band die zich bovenaan de gordijnen bevind. Deze wordt aan de achterzijde van de plooien genaaid, hierin worden de haakjes die in de runners gehaakt moeten worden bevestigd.

Rolmaat

Een rolmaat is een stuk gereedschap dat  geschikt voor het opnemen van maten. Veel gebruikt zijn rolmaten met een lengte van 1,2 en 3 meter,  maar ze zijn ook verkrijgbaar in 5,8 en 10 meter. Rolmaten zijn voorzien van een zelf oprollende meetband, meestal is de band vervaardigd van veerachtig, dun staal. Door een kleine bolling in de band kan de meetlint niet omknikken. Aan het uiteinde van de band zit een haaks omgebogen lipje. Dit kan achter de rail worden gehaakt om zo de volledige hoogte op te meten. De rolmaat heeft een voordeel ten opzichte van de meetlint en dat is dat de van staal gemaakte rolmaat niet kan uitzetten of krimpen.

Centimeters

Een centimeter wordt afgekort weergeven als cm. Er zitten 100 centimeters in een meter. Centi betekend honderdste en komt van het woord centrum wat in het Latijns honderd betekend. De afmetingen van de gordijnen worden op onze site in centimeters doorgegeven. Zo is de kans op fouten minimaal. Gordijnstoffen worden gemaakt op een rol in banen per 140 cm bij 100 centimeter.

Strijken

Voor het versturen van de gordijnen worden deze altijd gestreken, zo zijn de kreukels verdwenen. Na het wassen van u gordijnen kunt u de gordijnen eventueel strijken. Maar meestal verdwijnen deze vanzelf wanneer het lang blijft drogen.

Proefstalen

U kunt proefstalen bij Lunesto bestellen die gratis thuisbezorgd worden. Deze passen gewoon door de brievenbus dus u hoeft niet thuis te blijven. Proefstalen zijn kleine stukjes van de stoffen die u bij ons  kunt bestellen. Deze geven een goede werkelijk weer van de uit eindelijke stof. Zo kunt u de stof voelen en de exacte kleur zien.

Maakkosten

Er zijn natuurlijk kosten verbonden aan het op maat laten maken van de gordijnen. Echter zijn deze bij Lunesto helemaal gratis.

Verzenden

De gordijnen worden voor verzending gestreken en dan netjes opgevouwen gewikkeld in plastic. Dan worden ze in een kartonnendoos verstuurd naar Nederland. U betaalt alleen voor de verzendkosten binnen Nederland en niet voor de verzendkosten vanuit India.

Wasvoorschriften

Wanneer de gordijnen aan een wasbeurt toe zijn is chemisch reinigen niet altijd mogelijk. Lees de wasvoorschriften goed door op de verpakking. Dit zijn de regels die verbonden zijn aan het wassen van uw gordijn. Dit kunt u vinden aan het merkje onderaan het gordijn of u krijgt deze toegestuurd bij het ontvangen van de gordijnen. Verwijder voor het wassen eerst de gordijnhaken, stop ze in een grote sloop of washoes. Gebruik een fijn wasmiddel en centrifugeer op een laag toerental. Wring gewassen gordijnen niet uit maar hang ze nat op. Het kan een week duren voordat alle kreukels zijn weggetrokken. Wacht dus ook met strijken. 

Wassen

Wanneer de gordijnen aan een wasbeurt toe zijn is chemisch reinigen niet altijd mogelijk. Lees de wasvoorschriften goed door op de verpakking. Verwijder voor het wassen eerst de gordijnhaken, stop ze in een grote sloop of washoes. Gebruik een fijn wasmiddel en centrifugeer op een laag toerental. Wring gewassen gordijnen niet uit maar hang ze nat op. Het kan een week duren voordat alle kreukels zijn weggetrokken. Wacht dus ook met strijken.

Meetlint

Een meetlint is gereedschap waarmee de maat van iets genomen kan worden. Dit kan gebruikt worden om de roede of de rail op te meten. Een nadeel is dat de meetlint kan krimpen of uitzetten waardoor die de lengte niet goed kan aangeven. Wij raden dan ook aan om altijd een rolmaat te gebruiken.

Wave gordijnen

De innovatie op het gebied van gordijnen. Hier komt de golfplooi in terug. Deze gordijnen worden gecombineerd met moderne railsystemen en of gordijnroedes die van onder voorzien zijn van een sleuf, zodat de stof handmatig of elektrisch voor geplooid bediend kan worden.

Pilling

Wanneer een gordijn vaak wordt aangepakt of als het tegen de muur hangt er daar tegen aan schuurt kan er pilling ontstaan. Dit houdt in dat er garen, of stof vezels uitgaan steken. Sommige stoffen hebben hier meer de neiging toe dan andere. Om pilling tegen te gaan kunt het beste een trekstang bij u gordijn bestellen en deze in het voorste haakje van het gordijn bevestigen. Zo wordt het gordijn niet aangeraakt en kan er geen pilling ontstaan.